Nocek rudy

koty bengalskie hodowla

Nocek rudy, inaczej nocek nadwodny, należy do ssaków z rzędu nietoperzy. To gatunek, który występuje w całej Polsce. Najmniej liczebny jest na terenach ubogich w cieki i zbiorniki wodne.

Na obszarze Polski objęte są ścisłą ochroną gatunkową. Ten mały nietoperz cechuje się krótkimi uszami i zagiętymi do przodu koziołkami. Jego pyszczek jest różowy lub cielisty.

Futro nocka rudego przyjmuje na grzbiecie barwę szaro lub ciemnobrązową, a na brzuszku białą lub szarą. Jego skrzydła są dość krótkie, ale za to szerokie. Nocek rudy może dożyć nawet 28 roku życia.

Na wiosnę, samice zbierają się w kolonie i przebywają w kryjówkach rozrodczych. Małe nocki są zdolne do lotu już po trzech tygodniach od urodzenia. Na ich dietę składają się owady i drobne bezkręgowce, które nocki chwytają w czasie lotu.

Latem, zamieszkują w drzewnych dziuplach, szczelinach starych mostów, a także w skrzynkach lęgowych ptaków. Z kolei w czasie zimy, hibernują w jaskiniach, piwnicach, studniach czy starych kopalniach.