Karlik malutki – nietoperz pod ochroną

wędkarstwo sumowe hodowla kotów bengalskich

Karlik malutki to nietoperz, który swoim wyglądem przypomina inny gatunek tego ssaka – karlika drobnego. Karlik jest objęty ścisłą ochroną. Wymaga także czynnej ochrony. Karlików nie można fotografować, filmować ani obserwować w sposób, który może je płoszyć lub niepokoić. Karliki malutkie mogą latać już o zmierzchu.

Nie boją się bliskości ludzkich osiedli i z lubością zamieszkują wszelkie szczeliny. Samice karlika żyją w koloniach, które liczą nawet do 500 osobników. W czasie zimy przebywają w zakamarkach budynków, w jaskiniach czy na wieżach. Na wiosnę samice przenoszą się do kryjówek rozrodczych. Ich ciąża trwa zazwyczaj 5 tygodni, a w jedym miocie wydają na świat od jednego do dwóch młodych.

Małe nietoperze są ślepe i nagie, ale rosną w szybkim tempie. Po trzech tygodniach na świecie, próbują sił w swoim pierwszym locie. Młode karliki, pod czujnym okiem matki, uczą się jak łapać owady, które są ich pożywieniem. Jako gatunek ssaka, ssą mleko matki aż do 2 miesiąca. Po tym czasie stają się samodzielne.